Het woord 'etiquette' roept vaak negatieve associaties op. Veel mensen denken dat het een omgangsvorm is voor de elite of hoogstens van belang bij een bruiloft of een officiële gelegenheid. Maar niets is minder waar. Het doel van etiquette is het regelen van de omgang tussen mensen in vele omstandigheden zoals thuis, op straat en bijvoorbeeld in een restaurant. Wanneer u de regels kent, hoeft u niet onzeker te zijn over het al dan niet geven van een fooi, of u zenuwachtig te maken over wat u voor een gelegenheid moet aantrekken. Hiernaast volgen een aantal aanwijzingen voor de omgang aan tafel.
 
   

Entree van het restaurant
De gastheer loopt achter de maitre d'hotel/ober naar de tafel. Nadat de verschillende gasten hebben plaatsgenomen gaat de gastheer pas zitten. Rechts van de gastheer zit de belangrijkste vrouwelijke gast.

 
    De tafelschikking
Mannen en vrouwen zitten zoveel mogelijk om en om. Partners zitten nooit naast elkaar. Tenzij de partners pas getrouwd zijn. Maak van te voren de tafelschikking bekend. Verlaat tijdens het diner nooit de tafel, alleen in geval van nood.
 
   

Het servet
Het servet ligt altijd onzichtbaar op schoot. Gebruik het servet voor het nemen van een slok wijn en om nu en dan discreet de mond af te vegen. Na de maaltijd legt u het losjes naast het bord.

 
   

Het kiezen van de wijn

   
jonge lichte wijnen voor oudere zware wijnen
droge wijnen voor zoete wijnen
wijnen met weinig bouquet voor wijnen met een rijker bouquet
wijnen serveren in oplopende kwaliteitskeuze
witte wijnen bij lichtere gerechten (voorgerechten, vis, soms wit vlees en licht gekleurd gevogelte)
rode wijnen bij zwaardere gerechten (vlees, gevogelte, wild)
rosé wijnen bij gerechten die er wat tussen in zitten (gevogelte, kalfsvlees)

Bent u geen wijnkenner, vraag dan de sommelier of de ober.

 
   

Het drinken van de wijn
De gastheer/ vrouw heft als eerste het glas en klinkt op de gelegenheid. Het wijnglas wordt vastgehouden bij de steel, dit om vetvlekken op het glas te voorkomen.

 
   

Het bestek
We gebruiken het bestek van buiten naar binnen. Boven het bord ligt het bestek voor het dessert. Als men klaar is met een gerecht legt men het gebruikte bestek evenwijdig diagonaal op het bord. Eet nooit de schaal leeg, alleen op aandringen van de gastheer/ vrouw. Gebruik nooit peper of zout zonder eerst te proeven.

 
   

Het brood
Het kleine bord links van is uw broodbordje. Het brood wordt uit de mand genomen, op het bordje gelegd, gebroken en besmeerd.

 
   

Roken
Is iedereen uitgegeten, dan kunt u vragen of iemand er bezwaar tegen heeft dat u gaat roken. Mits dit toegestaan is in het restaurant.

 
   

Aandacht trekken van de ober
Dit dient zo onopvallend mogelijk gebeuren. Het beste is als de heer in het gezelschap probeert de blik te vangen van het bedienend personeel.

 
   

Als er een kennis in het restaurant aanwezig is
Zit men ergens te eten en ontdekt men een kennis, knik dan even vriendelijk maar blijf bij voorkeur op je plaats. Het is niet correct om de partner alleen te laten.

 
   

Als er iets niet in orde is
Men doet er goed aan dit onder de aandacht te brengen van de ober, maar dan wel zodanig dat niemand anders in het restaurant hier iets van merkt.

 
   

Afrekenen
Het afrekenen dient zo discreet mogelijk te gebeuren. Als er meerdere rekeningen moeten worden gemaakt dan is het verstandig dit voor het diner ook aan de ober te zeggen.

 
   

Fooi
In Nederland is standaard 15 % bedieningsgeld inbegrepen in de rekening. Toch wordt ook in Nederland meestal wel wat fooi gegeven ± 10% van de rekening. Fooien voor matige bediening zijn absoluut niet nodig.

 
terug naar artikelen