Op culinair gebied bestaan er binnen Friesland diverse initiatieven. Zo zijn er het Frysk Menu, de Mosselroute en 'Eet eens wad!'. Het Frysk Menu is een initiatief van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme. Met het Frysk Menu willen een aantal prominente restaurants uit Friesland de rijke culinaire traditie van Friesland in ere houden.
 
   

'Bûter, brea en griene tsiis' hebben lange tijd gediend om Friesland te beschermen tegen indringers. Inmiddels is Friesland een gastvrije provincie en heeft in de loop der eeuwen ook een eigen culinaire traditie opgebouwd. Denkt u bijvoorbeeld eens aan 'Us nasjonale slokje' (Beerenburg) dat al vanaf halverwege de 19de eeuw door herbergiers uit Friesland wordt gebrouwen. Of aan 'Us Heit', het donkere bier met een zoete inslag uit Bolsward. Maar ook aan Nederlands beroemdste aardappelras Bintje, dat begin 1910 gekweekt werd door Klaas de Vries, een Friese onderwijzer uit Suameer. Friezen staan bovendien al sinds jaar en dag bekend als zoetekauwen, wat wel blijkt uit producten als Friese oranjekoek, Fryske Dúmkes of de sûkerbôle. Om het publiek eens kennis mee te laten maken met gerechten uit Friesland, hebben 15 restaurants het plan opgevat een echt 'Frysk Menu' te serveren. Het Frysk Menu bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. De prijs per menu bedraagt 22,00 Euro. De gerechten moeten authentiek zijn en moeten gemaakt zijn van producten van Friese bodem. Daarnaast dienen de deelnemende restaurants te beschikken over een Fries kookboek. Eigen initiatief en creativiteit ten aanzien van de gerechten dienen gewaarborgd te blijven. Probeer het eens, kom Friesland proeven en 'lit it jim goed smeitsje'! Deelnemende restaurants aan het Frysk Menu kunt u herkennen aan het logo..

 
terug naar artikelen