Ze horen net zo goed thuis in Friesland als in andere delen van het land: mosselen. In 'onze' Waddenzee immers zijn heel wat mosselen te vinden. Toch komen de mosselen die we hier eten ergens anders vandaan. Bijvoorbeeld uit de buurt van de Neeltje Jans in Zeeland, waar de zogenaamde Mossel Hangcultuur vandaan komt.
 
   

De Mossel Hangcultuur bij Neeltje Jans
Rond 1986 ontdekte men in Zeeland nabij Neeltje Jans dat mosselen, die zich vastklampten aan de onderkant van boten en oestermanden, op een bijzondere manier groeiden. Uit die ontdekking kwam het idee voort voor 'De Hollandse Hangmossel'. Er werd een eigen Nederlandse hangcultuur ontwikkeld door te kijken naar voorbeelden in Frankrijk, Italië en Spanje, waar mosselen aan palen of aan horizontale lijnen groeiden. Het uitgangspunt voor de hangcultuur is dat het mosselzaad niet op de bodem wordt uitgezaaid, maar dat het in een 8 meter lange sok in het water wordt opgehangen. Omdat ze hoger in het water hangen, dus vrij van de bodem, hebben ze geen last van zand of krabbetjes. Ze groeien daardoor sneller en zijn al na 14 maanden volgroeid. Opvallend is dan het hoge 'vleesgewicht' van 30-45% meer. De hangmosselen onderscheiden zich bovendien door een romige, zachte en verfijnde smaak. De hangmosselen zijn er in drie maten, te weten: super, imperiaal en jumbo. En in tegenstelling tot wat de meeste mosselliefhebbers denken, geldt voor alle soorten mosselen dat kleine mosselen vaak lekkerder zijn dan grote. Van de zeven 'hanglocaties' in Zeeland beschikt Neeltje Jans over de meest ideale natuurlijke omstandigheden. De mosselen vinden beschutting in de bekkens van het voormalig werkeiland, er is kristalhelder zout water en er is een gematigde kusttemperatuur. Dat alles levert een mossel op die voor kenners met afstand als nummer één gewaardeerd wordt. Een voordeel is dat de mosselen al vanaf circa 21 juni beschikbaar zijn.

 
    Mosselroute.nl in Friesland
Een groot aantal karaktervolle restaurants in Nederland hebben zich verenigd in mosselroute.nl om deze bijzondere mossel te presenteren en te promoten. In de periode van half juni tot half oktober zijn de mosselen exclusief verkrijgbaar bij de aangesloten restaurants. Ze gaan niet naar de mosselveiling of groothandel maar rechtstreeks naar de restaurants en zijn dus verser èn lekkerder. Na een start in Midden Nederland, zijn er nu deelnemers in Brabant, Limburg, Zeeland, in de regio Amsterdam en ook in Friesland. De deelnemers presenteren u de mosselpan op geheel eigen wijze, evenals speciale mosselgerechten, mosselwijn en meer... Een aanrader voor een avondje uit. De deelnemende Friese restaurants herkent u aan linksstaand logo.
 
terug naar artikelen