'Lekker tafelen' heeft net zoveel te maken met de kwaliteit van de gerechten, als met presentatie en ambiance. Visuele aspecten spelen dus een belangrijke rol. Met dit gegeven in ons achterhoofd hebben wij dit boekwerk samengesteld, waarin wij op een overzichtelijke wijze diverse goede en gezellige restaurants presenteren, zonder uitzondering restaurants met een gedreven gastheer/gastvrouw die op geheel eigen wijze invulling geven aan 'lekker tafelen'.

Naast de presentaties van de restaurants vindt u een aantal achtergrondverhalen over tafelen in Friesland. De periode die daarbij centraal staat is de tijd van de VOC, toen duizenden schepen, volgeladen met kruiden en specerijen, vanuit het Verre Oosten arriveerden en aanmeerden in Amsterdam. De producten die zij meebrachten worden vandaag de dag nog steeds volop gebruikt. We beschrijven het eetgedrag van de Friezen in die vervlogen tijden en de achtergronden en toepassingen van kruiden en specerijen. Verder besteden we o.a. aandacht aan hedendaagse initiatieven zoals de Mosselroute en het Frysk Menu en aan de huidige etiquette.

Namens de gastheren, gastvrouwen en de mensen die een bijdrage hebben geleverd aan dit unieke boekwerk,

Tafel smakelijk!

 
Simon van der Let, uitgever